Ügyfeleinktől - Gyakran Ismételt Kérdések

Először is nézzük meg miért érdemes befektetési aranyba fektetni:

A fizikai aranyba történő befektetésnek két célja lehet. Az elsődleges a biztonságra törekvés, hogy egy esetleges súlyos gazdasági/pénzügyi válság esetén – mint amilyet az utóbbi időben átéltünk/élünk – az embernek a megtakarításai között legyen vésztartaléka.

Másodsorban pedig, amennyiben valaki az arany árának a közép- és hosszú távú emelkedésében bízik, és ezt az emelkedést ki szeretné használni, akkor kiváló lehetőség a befektetési aranyba történő invesztálás.

Miért is érdemes a folyószámlán lekötött bankbetéten kívül más befektetést is alkalmazni:

A 2008 szeptemberében kezdődött igen súlyos gazdasági és pénzpiaci válság megmutatta, hogy még a legfejlettebb és legnagyobb nyugati országok bankrendszere – és így papírpénze – is mennyire sérülékeny. Nem egy ország bankrendszere órákra volt az összeomlástól. A gyors és radikális állami beavatkozások nélkül nem élték volna meg a másnapot. Egy bankrendszer-szintű összeomlás a „hagyományos” megtakarítások (készpénz, bankbetét, kötvény, részvény) mindegyikét magával rántaná, vagyis likvid megtakarításainkat lenulláznánk. Ebben az esetben az állami garanciák sem jelentenének semmit.

A fizikai arany ilyen esetekre kiváló választás, mivel értéke jellemzően gazdasági és/vagy pénzpiaci válságok esetén szokott emelkedni. Akkor, amikor minden egyéb hagyományos megtakarításunk veszít értékéből. Ha pedig ne adj isten a papírpénzt megint az utcán fogják seperni (1927: Magyar Korona, 1946: Magyar Pengő) akkor a mindennapi kenyerünket is a zsebünkben lévő arany fogja biztosítani.

Természetesen lehet a fizikai aranyra befektetésként is tekinteni, és örüljünk is neki, ha még, mint befektetés is jól funkcionál, és emelkedik az értéke.

S, hogy mennyit érdemes aranyban tartani a megtakarításainkból? Természetesen olyat senkinek nem javasolunk, hogy minden pénzét tegye aranyba, ez nagy butaság lenne. Amolyan „hüvelykujj”- szabályként azt szoktuk javasolni, hogy ha valaki nagyon fél és elhúzódó, elmélyülő válságra számít, akkor megtakarításainak kb. 20-30%-át érdemes fizikai aranyban tartania. Amennyiben valaki optimistán tekint a jövőbe és „csak” egy biztonsági tartalékot szeretne a megtakarításai között, akkor ez az érték 10% körül mozogjon.

Sose feledjük, gondolkodni aranyat ér…

Az arany és a gyémánt, mint befektetés csak részben hasonlít egymásra.

Egyik oldalról mindkettő egyedi értéket képvisel, így az emberek bizalommal viseltetnek irántuk. Másfelől viszont míg a gyémánt ára mesterségesen fenntartott – a gyémántbányászattal és értékesítéssel foglalkozó néhány cég által – addig az aranyat több iparág is jelentős mennyiségben felhasználja. Egy sokszereplős piacon sokkal hatékonyabb, valós világpiaci folyamatokat tükröző aranyár tud kialakulni.

Az arany felhasználása az orvostudomány, az elektronika, az ékszergyártás területeken a legelterjedtebb és természetesen befektetési és/vagy vagyonmegőrző célokra is sokan használják.

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy honnan lehet tudni, hogy az arany, amit nálunk megvásárolnak, valóban arany. (nem csak egy értéktelen vasdarab arannyal befestve…)
Éppen ezért találták ki a certifikátot – más néven tanúsítványt – amely hivatalos okmányként funkcionál. Tartalmazza a befektetési aranytömb tisztaságát és súlyát. E tanúsítvány nem csak vásárláskor hasznos, hogy tényleg biztosan tudjuk, milyen aranytömb van a kezünkben, de az aranytömb értékesítésekor is nagyban megkönnyíti a folyamatot.

Cégünk számára is nagyon fontos, hogy csak igazolható, biztos forrásból származó arannyal foglalkozzunk, éppen ezért nálunk minden egyes aranytömbhöz tanúsítvány, azaz certifikát jár.

A befektetési arany voltaképp egy befektetési célt szolgáló kereskedelmi termék, mely egyik fő jellemzője – a múltat nézve – a hosszú távú értékállóság.

Amennyiben ügyfelünk értékesíteni szeretné befektetési aranyát, azt a mindenkori napi árfolyam szerint – mely a világpiaci aranyárhoz igazodik – megteheti Cégünknél. Ellátó partnerünk garanciát jelent az arany visszavásárlására a mindenkori napi árfolyam szerint. Emellett a befektetési arany – mint kereskedelmi termék – természetesen értékesíthető magánszemélyek és cégek számára is.

Az általunk forgalmazott befektetési aranyakat nem terheli általános forgalmi adó – ÁFA – a 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 235. és 236. §-a alapján. De ezen túlmenően eladásakor az értékesítéséből származó jövedelem adóköteles, melyet a mindenkori személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint kell bevallani és megfizetni. Azaz az eladási ár és a beszerzési ár közti különbség - korrigálva a törvény által elszámolhatónak elismert értékesítési költségekkel - jövedelemnek minősül, és SZJA köteles. De mivel ez nem forrásadó, adólevonás az eladási ár kifizetésekor nem történik. Az adót az eladó köteles önbevallással rendezni. Az önbevallásból eredően nincs megkülönböztetés a jövedelem-bevallásban a tekintetben, hogy az eladás belföldön vagy külföldön történt-e.

Magyar gyártó pillanatnyilag nincs a londoni tőzsde „Good Delivery” listáján. Ez a jövőben változhat, ebben az ügyben a gyártók tudnak felvilágosítást adni.

Az arany világpiaci árát hagyományosan amerikai dollárban, USD, adják meg. Ma már egyidejűleg euróban és angol fontban is meghatározásra kerül az aranyár a világ aranytőzsdéin. A különböző pénznemek között a mindenkor érvényes váltási árfolyamon kerül az ár átváltásra. Innen kerül átváltásra az ár forintra is, természetesen mindig az éppen érvényes árfolyamon. Tehát az aranyár két kockázati tényezőtől függ. Az arany árváltozásától és a pénznemek egymáshoz viszonyított árfolyam változásától.

Ez attól függ:

  • Ha Ön rendelkezik akkora összeggel, hogy minden alkalommal meghatározott mennyiséget tud vásárolni (pl. egy uncia), illetve ha van ideje rendszeresen foglalkozni vele, akkor érdemes a bankban intéznie. Ilyenkor még rendszeres költségek merülnek fel a tárolásért (páncélszekrény).
  • Ha rendszeresen, ugyanakkora összegek befizetésével szeretne aranyat vásárolni, akkor az arany takarékossági terv az egyetlen logikus lehetőség. Ezt kisebb összegű vásárlások esetén is megteheti. Amint 20 gramm összegyűlt, ugyanúgy dönthet a tárolásról, vagy a kiszállításról.

Igen. Bármikor elérhető on-line rendszerünk segítségével folyamatosan figyelemmel kísérheti a számláján összegyűlt aranytartalékot. A Cégünk által bankban tárolt aranyhoz, csak a saját szakembereink férhetnek hozzá.

Érmék esetében külön meg kell fizetni az érmenyomási költségeket. A befektetőknek az árfolyamhoz a lehető legközelebbi áron tanácsos vásárolniuk, anélkül hogy további felárat fizetnének. Az érméknek jelentős eszmei értéke is van, mely a kiszámíthatóságot rontja.

Igen, amennyiben eléri a 20 grammnak megfelelő értéket, az aranyát fizikailag kiszállíttathatja, elviheti, vagy tároltathatja. A 20 gramm alatti mennyiségeket készpénzre válthatja.

Tehát abból indul ki, hogy már elérte a legmagasabb pontját? Mivel az arany árát a kereslet és a kínálat határozza meg, természetes ingadozásoknak van kitéve. Egyébként pedig ezt a cost average effektus kiegyenlíti. Ez azt jelenti, hogy az árfolyamesésből is jelentősen tudunk profitálni.

Igen, természetesen. Ezt azonban minden hónapban meg kell tennie, hogy az árfolyam-ingadozásokat kihasználja. Ismerve a működésüket, ezen felül a bank kis daraboknál/mennyiségnél további felárat számol fel.

Az aranyat csak másodlagosan tekintik úgy, mint hozamot célzó befektetést. Elsődlegesen az arany a vásárlóerőt biztosítja, véd az inflációtól és bizonytalan időkben a legnagyobb biztonságot kínálja. Ennek ellenére az ára az elmúlt 100 évben kétszázszorosára emelkedett.

Egyszerűen nyugodtan dőljön hátra, mivel az Ön megtakarítási tervében most automatikusan több arany kerül megvételre (Cost Average Effektus). Logikus, hogy akkor kell vásárolni, amikor olcsó.

Az aranytömbök vásárlását kivették az ÁFA alól. Továbbá a részvények nyereségével ellentétben a fizikai nemesfém értékesítése 2009 után is 365 napot meghaladóan adómentes. Legális módszer az adóteher csökkentésére.

Így hamar vehet aranyat az aktuális áron. Vagy beleegyezne abba, hogy csak hónapok után jut egy nagyobb mennyiséghez, azonban akkor már nem az aktuális áron?

A számlanyitási díj a takarékossági terv összeállításával kapcsolatban felmerülő elkötelezettséget biztosítja. Mivel ezek mértéke a takarékossági részlettől függetlenül megegyezik, nem a takarékossági terv mértékétől függnek, illetve az utolsó részletbe teljes mértékben beleszámítódnak. Így nyugodt lehet, hogy minden egyes befizetéséből Cégünk aranyat vásárol Önnek.

  1. A takarékossági terv valamennyi előnyét használja: Egyszerűen használható, gazdaságos és kényelmes.
  2. Az áringadozásokból nyereségre tehet szert. Azáltal, hogy rendszeresen ugyanolyan összegért vesz nemesfémet, gazdaságosan vásárol: Magas árak esetén kisebb mennyiséget vesz, alacsonyabb áraknál pedig nagyobb mennyiséget. A jelenség neve szaknyelven „cost-average” effektus, vagyis mindig középáron vásárolhat.

Jelentése: átlagos költség hatás. Vagyis ezáltal az áringadozásokból nyereségre tehet szert. Amennyiben rendszeresen ugyanolyan összegért vesz nemesfémet, gazdaságosan vásárol: Magas árak esetén kisebb mennyiséget vesz, alacsonyabb áraknál pedig nagyobb mennyiséget. Az egyszeri, nagyobb összegért történő vásárlással ellentétben ez oda vezet, hogy Ön középáron vásárol.

Igen. Valamennyi kereskedési napon. Mindig piaci áron (eladási ár).

Egyszerűen kifejezve: van valaki, aki az üzletvezetést felügyeli, hogyan kezelik az Ön aranyát. Ezen kívül ellenőrzi, hogy az Ön aranyát raktározó hely megfelel-e a feladatnak. És mindez nem egyszeri, hanem folyamatos ellenőrzés - az Ön biztonsága érdekében.

Egy bónuszrendszer. Minden ügyfél számára, aki egyszer befektet vagy kifizette a takarékossági terv „önerejét”, a vételösszeg és a megvásárolt címletek függvényében hűségkedvezményt írunk jóvá. A takarékossági terv fizetése során így hamarabb nemesfémre válthatja befizetéseit a bónuszár miatt.

Ez attól függ: Ha az aranyat kiszállíttatta, akkor egyértelműen nem érintett.
Amennyiben nem szállíttatta ki, akkor az a banki széfben található. A Golden Life Trading S.L. (illetve csőd esetén a végrehajtó) nem jut hozzá, mivel az eszköz-felhasználási ellenőr megtagadhatja az engedélyt. Így a saját tulajdonrészéhez hozzá tud jutni.

Nem, illetve részben. Cégünknél 1 és 99 év közötti időtávon belül bármilyen futamidőt választhat céljai elérése érdekében.

Bármikor. A legkisebb fizethető részlet azonban évente 50 euró. Kérjük, ügyeljen a banki átfutási időre, ami átutalás esetén hozzávetőlegesen 4 munkanap is lehet.

Online hozzáférést kap letétjéhez. Azon keresztül bármikor, a világ bármely pontjáról ellenőrizheti letétjét internetkapcsolat segítségével.

Igen, az aktuális árfolyamokat minden ügyfelünk megtalálja a Golden Life Trading S.L. honlapján (továbbá a minőségi napilapokban, az interneten és tőzsdéken).

Különlegesen biztos raktározási helyek jogosulatlan behatolás (betörés) ellen, illetve a beengedett látogatók megfigyelésére (hűtlen kezelés/lopás). A tárolók nagyobb bankok trezor helyiségeiben találhatóak.

A történelmi tapasztalatok alapján, ha a magyar állam esetlegesen hozzá akar férni polgárainak nemesfém vagyonához (soha nem lehet tudni, mi jut eszükbe a politikusoknak, ha az adósságok terhe növekszik), akkor sem tudnak a külföldön elhelyezett aranyhoz nyúlni.

Igen, egyszerű eladási megbízás elegendő. A nálunk vásárolt aranyat sértetlensége esetén bevizsgálás nélkül visszavásároljuk.

Ez általánosságban nem határozható meg. Attól függ, hova kéri a szállítást, továbbá függ a szállítási díjszabásoktól és a biztosítási prémiumoktól.

Nem. Azonban ügyelnie kell az adott országban érvényes adótörvények betartására. A Golden Life Trading S.L. ezért nem vállal semmilyen biztosítékot, illetve a törvények esetleges módosításáért sem.

Igen, ezért azonban adott esetben magasabb költséget számolunk fel, a biztonsági szállító cég árképzése alapján.

Amíg arany található a földön és ez a szabad piaci árképzés alá esik, mindig lesz értékesíthető arany. Ha a kereslet túllépi a kínálatot, az árak emelkednek (mint a szűkös javak esetében). Ez előnyös mindenki számára, akinek arany van a tulajdonában.

Természetesen. Senki nem írja elő, mekkora mennyiségű aranyat, és milyen célra vásárol vagy ad el.

Elvben igen. Ezt azonban egyedi esetként az a bank dönti el, ahol a nemesfém letétjét biztonságba helyezi. A Golden Life Trading S.L. a döntést nem tudja befolyásolni.

Természetesen. Hiszen a letét az Ön tulajdona. Kívánsága szerint átruházhatja, zálogosíthatja, eladhatja vagy elajándékozhatja. De természetesen meg is tarthatja.

A megtakarítási időszak az első, teljes fizetendő összeg (havi betét, számlavezetési díj) beérkezésekor indul.

A legutóbbi válságban is egyedül az arany nem esett 60-80%-ot, és az esését is gyorsan behozta, és erősödésbe kezdett. Ha valami katasztrófa következne be, akkor is kell egy értékmérő, ami több ezer évre visszatekintve mondhatjuk, hogy egyértelműen az arany lesz. Érdemes a központi bankokat figyelni, akik a válságból egyet mindenképpen megtanultak: érdemes az aranytartalékokat növelni!

Nem! A mindennapi vásárláshoz továbbra is az adott ország pénzét kell használni. Általános szabályként elmondható, hogy a rendelkezésre álló vagyon és a folyamatos megtakarítások kb.10-30%-át célszerű aranyban tartani, válság idején ez a szám lehet lényegesen magasabb.

A befektetési aranyat minősített gyártók állítják elő, akik garantálják az aranytartalmat. A befektetési arany 999.9-es (úgynevezett négykilences) tisztaságú arany. A befektetési célt csak ezek az aranyak szolgálják teljes körűen.

A befektetési aranypiacon a legjobbak, a 999,9 ezrelék finomságú, az ún. „négykilences” tisztaságú lapkák, tömbök és érmék. Ezeknek van általános, világméretű befektetési piaca, a kisebb tisztaságú termékeket csak nyomott áron és szűk körben vásárolják fel.

Mindenképpen érdemes nemzetközileg elfogadott, négykilences aranytömböt vásárolni, ellenkező esetben ugyanis komoly veszteségeink keletkezhetnek eladáskor. Amennyiben nem "négykilences" tömböket szeretnénk bárhol értékesíteni, komoly bevizsgálási procedúra elé nézhetünk, amely nem csak az időnket rabolhatja el: költségeit is nekünk kell állni.

A befektetési arany forgalmazó cégek nagytöbbsége, visszavásárlási garanciát ad az általa forgalmazott aranyra, de általában a más cég által forgalmazott aranyat is meg vásárolják.  Ékszerüzletek, zálogházak szintén megvásárolják a befektetési aranyat is. Olyan még soha nem fordult elő, hogy valaki el akarta adni az aranyát, és ezt 24 órán belül ne tudta volna megtenni. Figyeljen rá, hogy csak Good Delivery minősítéssel rendelkező gyártó által gyártott aranyat vásároljon, hogy eladáskor a bevizsgálás költségét is elkerülje! Ugyanis az ilyen minősítéssel rendelkező gyártók termékeit bárhol a világon elfogadják, és átváltható az adott ország pénznemére, általában a mindenkori világpiaci ár mínusz 1-5 % levonással vásárolják vissza.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő nemesfémtárgyak vizsgálatát, hitelesítését és a nemesfémtartalom tanúsítását végző hatóság. Teljes neve: Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság.

A Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerülő nemesfémtárgyak vizsgálatát, hitelesítését és a nemesfémtartalom tanúsítását végző hatóság. Teljes neve: Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság.

A cégünk által forgalmazott befektetési arany, olyan certifikációval (tanúsítvánnyal) rendelkezik, melyet minden arannyal foglalkozó bank, és szolgáltató elfogad a világon.

Összegzés:

A fizikai nemesfémek vásárlása hosszú távú, konzervatív befektetésnek számít. Az egyéni vagyoni helyzettől függően megtakarításaink 10-30%-át ajánlott nemesfémekbe fektetni. A nemesfémvásárlást célszerű időben elaprózva, több különböző időpontban megvalósítani, az árfolyamkilengések egalizálására. Döntése meghozatala előtt, kérjük, hogy mérlegelje befektetési céljait és egy esetleges árfolyamesésből származó kockázatokat. A fentiekben foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak.

TOP